Wat is de WISC-V?

De WISC (Wechsler IQ Scale for Children) is een intelligentietest die is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 17 jaar. De ‘V’ in WISC-V geeft simpelweg aan dat dit de vijfde herziene versie is van de test.

De test geeft aanwijzingen over de leermogelijkheden van het kind. Daarnaast wordt tijdens de afname van de test een goede indruk gekregen van de werkhouding van het kind.

De WISC-V omvat 14 subtests, die ingedeeld worden in 5 primaire indexen en 5 aanvullende indexen.

 1. Blokpatronen
 2. Overeenkomsten
 3. Matrix Redeneren
 4. Cijferreeksen
 5. Symbool Substitutie Coderen
 6. Woordenschat
 7. Gewichten
 8. Figuur Samenstellen
 9. Plaatjes Reeksen
 10. Symbool Zoeken
 11. Cijfers en Letters Nazeggen
 12. Figuur Zoeken
 13. Begrijpen
 14. Rekenen

Deze verschillende subtesten spreken elk een ander intellectueel gebied aan en worden om de aandacht van uw kind tijdens de testafname zo goed mogelijk vast te houden, afwisselend aangeboden. De test wordt individueel afgenomen en de testduur is tussen 1 en 2 uur.

Een volledig profiel van sterktes en zwaktes

De scores op de verschillende subtesten leiden niet alleen tot een intelligentie-score maar geven ook een intelligentie-profiel. Zo worden de relatief sterke en zwakke cognitieve vaardigheden zichtbaar.

Er bestaan drie verschillende interpretatie niveaus, namelijk; de totaalscore (in de vorm van het Totaal IQ), de primaire index en de aanvullende index. De totaalscore wordt gebaseerd op de subtesten die horen bij de primaire indexen en geeft informatie over het Verbaal Begrip, Visueel Ruimtelijk inzicht, Fluid Redeneren, Werkgeheugen en de Verwerkingssnelheid. Daarnaast kan nog extra informatie worden gegeven over de leermogelijkheden van uw kind door het beschrijven van de aanvullende indexen; Kwantitatief Redeneren, Auditief Werkgeheugen, Non-Verbaal vermogen, Algemene Vaardigheid en Cognitieve Competentie. Een ‘normaal’ IQ ligt tussen de 80 en 119 punten. Bij een IQ boven de 130 wordt iemand hoogintelligent genoemd.

Waarom een WISC-test bij Het Kabinet?

 • Centrale testlocatie in het midden van het land (Utrecht).
 • Beperkte wachtlijsten – wij streven naar een intakegesprek binnen twee weken.
 • Binnen 5 werkdagen een volledige rapportage.
 • Afgenomen door een professioneel orthopedagogisch testinstituut.
 • Gespecialiseerd in het afnemen van de WISC bij kinderen tussen 6 en 16 jaar.

Nu een professioneel afgenomen WISC inclusief intake en rapportage voor slechts € 689,-

Inschrijven